Din browser er for gammel. Venligst opgrader din browser eller download en alternativ browser som eksempelvis Google Chrome eller Firefox.

Sommer i Rjukan / Gaustablikk

Book sommerferie i Gaustablikk

Kultur, historie og natur

Rjukan / Gaustablikk ligger ved foden af Gaustatoppen, der ofte omtales som Norges smukkeste fjeld.

Her kan I opleve den bjergtagende udsigt over Telemark, komme tæt på højfjeldets kulturhistorie ved Norsk Industriarbeidermuseum eller mærke adrenalinet fra Norges højeste bungeejump. På en ferie i Rjukan / Gaustablikk får I adgang til et eldorado af kultur, historie og natur – med et strejf af adrenalin.

Se mere om overnatningssteder i Rjukan/Gaustablikk her

+4
Klik på billedet for at åbne billedgalleri.

Værd at vide om Gaustablikk

Gaustatoppen – udsigt over en sjettedel af Norge

Med sine 1.883 meter over havets overflade er Gaustatoppen det højeste punkt i hele Telemark. Fra den smukke fjeldtop kan I på en klar dag se en sjettedel af Norge – fra grænsen til Sverige i øst til kysten ved Skagerrak i syd. Gaustatoppen er også et imponerende syn på afstand, hvor det snedækkede fjeld spejler sig majestætisk i fjeldsøernes klare vand.

Rjukan – byen ved det rygende vandfald

Rjukan er en lille by med en stor historie, som har ført til en nominering på UNESCOs verdensarvsliste. I 1810 rapporterede geologiprofessor Jens Esmark til Kongen i København, at verdens højeste vandfald var fundet ved Rjukan. Esmark havde dog mål forkert, og Rjukanfossens 104 meter var i virkeligheden ikke nok til titlen som verdens højeste vandfald. Ikke desto mindre har den norske fos lokket rejsende fra hele verden til Rjukan ved Gaustablikk for at opleve Rjukanfossen – det rygende vandfald.

Norsk Industriarbeidermuseum og bungeejump ved Vemork

I 1943 fandt en af 2. verdenskrigs vigtigste sabotageaktioner sted ved vandkraftværket Vemork. I dag er Vemork omdannet til Norsk Industriarbeidermuseum, hvor du blandt andet kan se, hvordan norske sabotører forhindrede tyskerne i at producere atomvåben. Skal den historiske oplevelse tilføres et adrenalinsus i topklasse, er Vemork også et oplagt udflugtsmål. Her finder I nemlig Norges højeste bungeejump. Kast jer ud fra en hængebro i et 84 meters bungeejump mod en dyb slugt, og få fornemmelsen af at forsvinde ned i en tragt af klippevægge.

Krossobanen – historisk tovbane fra Gaustablikk til Hardangervidda

Krossobanen er Nordeuropas første tovbane, og den blev oprindeligt bygget for at bringe borgerne i byen Rjukan op til solens lys på fjeldtoppen. Lad de historiske røde gondoler på Krossobanen føre jer frem til Norges største nationalpark, Hardangervidda. Herfra er der fri adgang til et bredt netværk af vandreture. Hold øje med sky fjeldræve, sjældne fugle og Norges største bestand af rensdyr. Ferie i Rjukan / Gaustablikk bringer jer tæt på Norges historie og natur i mere end én forstand. Indtag området med vandrestøvler, historiebriller eller elastik om benene. I Rujkan / Gaustablikk er der oplevelsesgaranti for alle sanser.